"Hoe zou het voor je zijn om weer te weten hoe het voelt om uitgerust te zijn en te doen wat echt belangrijk voor je is in je leven?"
Stress- en burn-out coaching
Gespannen. Eindeloos moe. Overprikkeld. Ongeconcentreerd. Overalert. Slapeloosheid. Onrust. Lichamelijke klachten. Besluiteloos. Emotioneel. Uitgeput.
Misschien zit je op dit moment met een burn-out thuis of heb je al langere tijd last van teveel stress waardoor je niet meer goed kan functioneren. Je bent niet de enige die is vastgelopen en geen idee heeft hoe het verder moet. Je bent geen aansteller, of een loser. Integendeel. Jouw burn-out of overspanning is een reactie op een ongezonde situatie die al veel te lang duurt. Dat is een ingrijpende ervaring die je ‘normale ik’ totaal op zijn kop zet.
In dit dal wil ik je graag begeleiden in je proces naar herstel. Want herstel, groei en verandering is mogelijk. Ik geloof in jou en in jouw mogelijkheden om dat proces te doorlopen.
Ik help je om stappen te zetten in het herstel op 3 niveaus: lichaam, gedrag en psyche. In dit proces sta ik naast je. En gaandeweg klim je omhoog naar gezonde versie van jezelf.
Hoe raak je burn-out?
Een burn-out is de uitkomst van langdurige periode van overbelasting! Een hevige waarschuwing van je lichaam en je geest, omdat het schreeuwt om rust, aandacht, herstel en evenwicht.
Burn-out raak je door een teveel aan alles wat niet goed en gezond voor je is (te veel stress, zorgen, piekeren, veel verantwoordelijkheden, een baan waarin je niet uit de verf komt, geen grenzen stellen, hoge verwachtingen, het gevoel dat jouw input er niet meer toe doet) en een gebrek aan wat wel goed en gezond voor je is (rust, herstellen na inspanning, zorgen voor jezelf, ook binnen de relaties om je heen, weten wat je nodig hebt en daar aandacht aan geven, het gevoel dat jij ertoe doet).
Mensen die burn-out zijn geraakt zijn vaak enorme doorzetters met hoge verwachtingen van zichzelf (en anderen). Ze zijn geneigd om zich snel (te) verantwoordelijk te voelen, vullen de gaten op waar anderen ze laten vallen, zijn vaak erg invoelend en graag ‘in control’.
Naast deze kwaliteiten is een tekort aan gedrag dat is gericht op zelfzorg, emoties uiten, grenzen stellen, mogen falen, kwetsbaar zijn, jezelf een ‘plek’ geven in relaties om je heen, genoegen nemen met imperfecties. Een burn-out vraagt juist dit te gaan ontwikkelen, zodat je een ‘heel mens’ wordt en er meer evenwicht in jezelf ontstaat.
Verhelderend filmpje over het ontstaan van burn-out:
Hoe ontstaat burn-out?
Overspannen of burn-out
“Ik voel me al zo’n tijd ontzettend moe en niet meer mijn leuke zelf. De één zegt dat ik met ziek moet melden, een ander raadt me mindfulness aan en weer iemand anders zegt dat ik juist moet gaan sporten… ik heb al van alles geprobeerd en weet niet meer wat me helpt”.
“Ik ben op. Ik overzie het allemaal niet meer… snap niet wat er met me gebeurt. Ik heb me ziekgemeld, maar het lukt me niet om te ontspannen en uit te rusten. Het lijkt alleen maar erger te worden. Misschien heb ik een burn-out, maar zo’n type ben ik helemaal niet”.
Ben ik gewoon moe, overspannen of burn-out? Deze termen worden vaak door elkaar heen gehaald. Er zit zeker overlap in het type klachten, maar er is ook een duidelijk verschil in oorzaak, ernst en hersteltijd. Tijdens de gesprekken gaan we onderzoeken waar je je bevindt op de lijn tussen overbelasting en burn-out. Soms is er sprake van een depressie. In dat geval zal ik je verwijzen.
Wat kan stress- en burn-outcoaching voor je doen?
Je eerste reactie is misschien verzet. Verzet tegen het gevoel van uitgeput zijn. Dat al je zekerheden op zijn grondvesten staan te schudden. Dat je jezelf niet meer herkent, je vervreemd van jezelf en je omgeving voelt. Je vindt dat je niet mag falen…..of kwetsbaar zijn.
De moeilijkste opgave is misschien wel te aanvaarden dat je een burn-out hébt. Stoppen met vechten en stilstaan is de eerste stap (ook door alles te schrappen wat inspanning kost: prikkels, taken, emotionele belasting, keuzes maken) en eerst heel goed voor jezelf te gaan zorgen. Dit stilstaan moet je zien als noodzakelijke eerste hulp, om de stress in je lichaam tot rust te brengen.
Als je lichaam zich fysiek herstelt kunnen we gaan stilstaan bij wat heeft gemaakt dat je bent vastgelopen. We werken aan het zichtbaar maken van je gewoontes en gedragspatronen. Door hier op ‘in te zoomen’ ontstaat zelfinzicht en bewustzijn.
Stap voor stap werk je verder aan het opbouwen van energiereserves, bewustwording van de lichamelijke stresssignalen en groei van het hervinden van een gezondere balans. Ook help ik je om je sterke kanten gezond in te zetten en weer grip te krijgen op jezelf, je (gezins)relaties, je werk en de keuzes die je daarbinnen maakt. In de gesprekken ben ik persoonlijk, open en eerlijk. Gewoon van mens tot mens.
Jij in je omgeving
Niemand is alleen. Je maakt deel uit van je gezin, je familie, je relatie(s), een organisatie. Binnen deze situaties neem je je eigenschappen en gewoontes mee. In de gesprekken heb ik een systemische blik, omdat de sleutel tot herstel en verandering te vinden is in jezelf én binnen je relaties met belangrijke anderen. Dat betekent jouw eventuele partner ook welkom is bij gesprekken. Deze heeft een cruciale rol in jouw herstel.
Op je werk heb je te maken met de organisatie, managers (of je bent er zelf één) en collega’s. Als het aan de orde is, pluizen we uit waarin en/of met wie je bent vastgelopen en waardoor dat komt. Ontdekken wat jij nodig hebt om met voldoening en plezier te werken binnen de context van je werkomgeving kan onderdeel uit maken van de gesprekken.
CSR-methode®
Ik ben erkend CSR-coach® en als partner aangesloten bij CSR Expertisecentrum stress en veerkracht.
Als CSR-coach® voldoe ik aan strenge toelatingseisen en wordt mijn coachkwaliteit op het gebied van stress en burn-out gewaarborgd door supervisie, evaluatie en bijscholing.
De CSR-methode is een psycho-biologische aanpak voor stressklachten en burn-out met begeleiding op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. De CSR-methode in een notendop:
- Wetenschappelijk onderbouwd
- Bewezen effectief
- Eerst fysiek herstellen daarna mentaal
- Effectiever en duurzamer dan alleen psychologische begeleiding
- Meetbaar resultaat
Kenmerkend in CSR-coaching zijn 3 fasen. Fase 1 is gericht op het stoppen van roofbouw en fysiek herstel. Fase 2 is gericht op het aanvullen van reserves en zelfmanagement verbeteren. Fase 3 gaat over re-integreren en conditieopbouw.
Burn-out leren verstaan
Om je burn-out te leren verstaan gaan we na je herstel in op de dieperliggende oorzaken. Waardoor heb je een burn-out ontwikkeld? Wat heeft je burn-out jou te vertellen? Welke overlevingsmechanismen heb je in de loop van je leven ingezet om zelf staande te blijven en dat ook in je relaties?
Je gaat aan de slag met het aanpassen van niet-werkende gedragspatronen die hebben bijgedragen aan je burn-out en aan het (her)ontdekken van je behoeften, drijfveren en kwaliteiten. Dat gaat niet vanzelf. Het vraagt om moed om jezelf met alles er op en eraan onder ogen te komen, te gaan durven wat je steeds vermeed, te delen wat gedeeld moet worden en te helen door het opdoen van andere ervaringen.
Reacties
“Tijdens mijn burn-out kwam ik bij Leonoor. Ik voelde me snel op mijn gemak en was meteen een fijne, open sfeer. Doordat zij ervaringsdeskundig is, voelde ik mij begrepen. Dit gaf me ook vertrouwen dat er weer licht aan het einde van de tunnel zou komen. Leonoor heeft doortastende vragen gesteld en me geconfronteerd. Ik leerde mijn patronen herkennen en hoe ik deze kon veranderen ten goede van mezelf. Mijn partner is ook een aantal keren mee geweest naar de sessies. Dit heeft geholpen in hoe we dicht bij elkaar konden blijven in de moeilijke situatie waarin wij ons bevonden.
C.G., vrouw, 28 jaar, individuele coaching en relatiegesprekken
“Leonoor luistert heel goed. En ze weet vervolgens feilloos die vragen te stellen, die mij aan het denken zetten. Vragen die mij veel hebben geleerd over mijn valkuilen. En omdat ik nogal praktisch ben ingesteld, vond ik het vervolgens heel fijn om samen te bespreken welke ‘regels’ ik kan gebruiken om niet in mijn oude gewoontes te vervallen…”
Ingrid, 58 jaar, individuele coaching, Amersfoort
“I’m very low skilled in communicating emotions, specifically share/show my weakness and struggles with others, even my loved ones. Because of that, I have been busy with keeping the “perfect picture” of me in other people’s mind. Eventually, I’m stressed and exhausted from it, but still mentally addictive to it and hard to walk out of this. Leonoor is a really sensitive guide. After 3 meetings, she already helped me find the original source of the stress/struggle, helped me visualize it and holding my hand to walk out of the “mud”.
To the people who are also seeking for help like me: The process may be not comfortable, even painful at the beginning. But if you trust yourself and trust Leonoor, be open about yourself and follow her suggestions, you will see the brightness and be so proud of yourself”.
C.W., Vrouw, 30 jaar, individuele therapie, Amersfoort
Werkgevers
Leonoor Borstlap Therapie en Coaching wordt regelmatig benaderd door bedrijven die een stress en burn-out coach zoeken voor hun werknemers. Ik heb coaching gegeven aan mensen die werkten binnen de gezondheidszorg, het onderwijs, de zakelijke, persoonlijke en commerciële dienstverlening en de publieke sector.
“Ik zie dat mijn werknemer veerkrachtiger is teruggekomen in onze organisatie. Hij is vele malen duidelijker over zijn persoonlijke grenzen en wensen. We zijn blij met hem en jouw inzet. Dank”.
“We horen terug dat onze werknemer de coaching bij haar herstel heel prettig en persoonlijk vindt. Fijn dat jouw aanpak goed bij haar aansluit”.
Omdat het samen kan…
Kennismaking/intake?
Wil je een afspraak voor een kennismaking/intake? Neem gerust contact met me op voor een afspraak. Pas in of na een eerste gesprek besluiten we of we met elkaar ‘in zee’ gaan.
Telefonisch overleg?
Liever eerst telefonisch overleg? Dat kan! Ik neem de tijd om naar je verhaal te luisteren. Ik kan je dan ook vertellen of ik wat voor je kan betekenen.