"Als praten niet helpt..."

Brainspotting

Vind je het moeilijk om te praten omdat je niet zo snel woorden hebt voor wat er in je omgaat? Of reageer je keer op keer heel heftig op bepaalde situaties en kom je er niet achter waardoor? Of heb je last van angsten waar je maar niet van af komt?

Het kan zijn dat pijnlijke ervaringen in je leven invloed hebben op je emoties en gedrag. Er zijn blokkades of trauma’s ontstaan waardoor je steeds op hetzelfde vastloopt.

Cruciaal voor het verwerken van pijnlijke ervaringen is dat emoties gevoeld en geuit worden zodat ze kunnen ontladen. Je kan je misschien zelf een situatie herinneren waarvan je hevig schrok, werd opgevangen door iemand en kon huilen en praten terwijl je lichaam trilde. Ontlading. Als dat proces door allerlei situaties niet wordt afgemaakt dan worden stress en emoties opgeslagen in ons brein. Brainspotting werkt in dit deel van het brein om alsnog te kunnen ontladen waardoor de blokkade of het trauma wordt verwerkt, verzacht en opgeruimd.

Wat is Brainspotting?

Brainspotting is een nieuwe en effectieve methode om bewuste en onbewuste blokkades te behandelen. Het kan helpen bij het verwerken van negatieve ervaringen en het aanpakken van symptomen die zich buiten het bereik van onze verstandelijke vermogens bevinden. Brainspotting werkt onmiddellijk in de diepere hersenstructuren en het lichaam. Zonder dat het nodig is de hele tijd over je problemen te praten of je ervaringen te analyseren.
Brainspotting is een toegankelijke therapievorm en kan goed als aanvulling op ‘gewone’ sessies ingezet worden.

Brainspotting werd doorontwikkeld vanuit de meer bekende therapievorm EMDR door dr. David Grand. In een aantal onderzoeken wordt deze behandelmethode het meest effectief genoemd.

Wanneer Brainspotting?

Brainspotting kan bij tal van klachten en problemen worden ingezet:

  • Stress en spanningen
  • Lastige gevoelens als angst, boosheid, schaamte, verdriet, afwijzing, niet goed genoeg zijn
  • Patronen die zich blijven herhalen
  • Omgaan met oud zeer en trauma of het loslaten daarvan
  • Terugkerende heftige reacties in het dagelijks leven
  • Lichamelijke klachten
  • Blokkades die je belemmeren in je ontwikkeling
  • Moeite met conflicten
  • Burn-out (rust en ruimte scheppen in het overvolle brein)

Bovenstaande is een greep uit de vele klachten die met Brainspotting te behandelen zijn.

Hoe ziet Brainspotting eruit?

We zoeken samen waar je aan wilt werken of wat jou blokkeert.

Je krijgt van mij een koptelefoon op, waarop zachte bi(o)laterale muziek te horen is, die de linker en rechterhersenhelft met elkaar helpt verbinden.

Op het moment dat je praat en denkt over jouw werkpunt, wordt het deel van het brein waarin de emotie is opgeslagen geactiveerd. Ik vraag je met je aandacht naar je lichaam te gaan om te voelen waar je de spanning het sterkst voelt,  die met deze blokkade of dit probleem verbonden is.

Met behulp van een aanwijsstok zoeken we naar de oogpositie waar je deze spanning het sterkst of juist het minst voelt – afhankelijk van de intensiteit van jouw sensaties. De kijkrichting bepaalt hoe je je voelt. Dat is een brainspot. Als er een brainspot is geïdentificeerd vraag ik je je blik op dat punt te richten. Er ontstaat dan een lichaamseigen helingsproces. Ik begeleid jou met aandacht en aanwezigheid in het proces wat op gang komt in jouw lichaam. Ik heb geen invloed op wat er bij jou van binnen gebeurt, want jouw lichaam weet zelf wat het moet doen.

Tijdens het brainspotten kunnen lichamelijke reacties ontstaan zoals gevoelens van spanning, onrust, verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, kleine schokjes, warmte, kou, zweet en soms tranen en emoties. Soms helder voelbaar, soms subtiel. Ook kunnen er herinneringen en gedachten opkomen. De intensiteit golft heen een weer van mogelijk sterke gevoelens naar rust, waarna de gevoelens weer sterker worden. Dat is de ontlading van de opgeslagen stress en emoties die ontstaat door de samenwerking van brein en lichaam.

Na het Brainspotten kun je gewoon weer verder met je dag, maar op een dieper niveau werkt alles nog door. Brainspotting kun je zien als de katalysator voor het opgang brengen van een verwerkingsproces.

Hoeveel sessies er nodig zijn en hoe je er op reageert, verschilt per persoon en situatie, maar de meeste mensen ervaren na 2-3 sessies al een belangrijke verbetering.

Ik ben gecertificeerd voor Brainspotting Phase 1 en 2. Wil je weten of Brainspotting iets voor je zou kunnen zijn? Neem gerust contact met me op om te overleggen.