"Als praten niet helpt..."

Brainspotting

Vind je het moeilijk om te praten omdat je niet zo snel woorden hebt voor wat er in je omgaat? Of reageer je keer op keer heel heftig op bepaalde situaties en kom je er niet achter waardoor? Of heb je last van angsten waar je maar niet van af komt?

Het kan zijn dat akelige ervaringen invloed hebben op je emoties en gedrag. Blokkades of trauma’s die zijn ontstaan waardoor je steeds op hetzelfde vastloopt.

In dat geval kan Brainspotting je verder kan helpen.

Wat is Brainspotting?

Brainspotting is een natuurlijke en effectieve methode om bewuste en onbewuste blokkades te verwerken en los te laten. Het kan helpen bij het verwerken van negatieve ervaringen en het aanpakken van symptomen die zich buiten het bereik van onze verstandelijke vermogens bevinden. Brainspotting werkt onmiddellijk in de diepere hersenstructuren en het lichaam. Zonder dat het nodig is de hele tijd over je problemen te praten of je ervaringen te analyseren.

Brainspotting werd ontwikkeld vanuit de EMDR door David Grand. Brainspotting is een toegankelijke therapievorm en kan goed als aanvulling op ‘gewone’ praatsessies ingezet worden.

Hoe het werkt

Bij Brainspotting denk je aan een bepaalde gebeurtenis of een trauma. Dat uit zich in een lichamelijke reactie binnen in jou. Jou wordt gevraagd om op die lichamelijke reactie te focussen. De therapeut zoekt daarna naar een oogreflex met een pointer. Je zal merken dat jouw reactie intenser wordt bij een bepaalde kijkkrichting. Dat heet een brainspot. Als er een brainspot is geïdentificeerd door de therapeut met de pointer blijf je daar een tijd naar kijken. Er ontstaat een lichaamseigen helingsproces. De therapeut is betrokken aanwezig en helpt jou te focussen op wat jij tijdens het proces ervaart.

Soms zijn er een maar paar sessies nodig. Soms zijn er meer sessies nodig. Bij brainspotting wordt de blokkade of het trauma verwerkt, verzacht en opgeruimd.

Voor meer informatie: Brainspotting Nederland