"Ben je overbelast omdat je te veel leeft naar de verwachtingen van anderen? Heb je jezelf uitgeput doordat je de lat voor jezelf te hoog legt? Ben je door spanning en stress niet meer je eigen weg aan het bewandelen?”
Coaching bij stress en burn-out
Gespannen. Eindeloos moe. Overprikkeld. Ongeconcentreerd. Overalert. Slapeloosheid. Onrust. Lichamelijke klachten. Besluiteloos. Emotioneel. Uitgeput.
Ik ben een keer burn-out geweest. Ik ben dus ervaringsdeskundig. Misschien zit je op dit moment zelf met een burn-out thuis en geeft je dat net het beetje houvast dat je nodig hebt. Want je bent niet de enige die is vastgelopen en geen idee heeft hoe het verder moet. Je bent geen aansteller, of een loser. Integendeel. Jouw burn-out is een reactie op een ongezonde situatie die al veel te lang duurt. En ja, het kan iedereen gebeuren, ook een therapeut.
Burn-out zijn is een ingrijpende ervaring en zet je eigen ‘normale ik’ totaal op zijn kop.
Ik wil je in dit dieptepunt van je leven graag begeleiden in je proces naar herstel. Ik put daarbij uit mijn eigen ervaringen en uit mijn expertise als psychosociaal therapeut.
Herstel, groei en verandering is mogelijk. Er is weer een weg omhoog. Ik geloof in jou en in jouw mogelijkheden om dit proces te doorlopen. Ik help je om stappen te zetten in het ontwikkelen van zelfzorg, de onderliggende problemen op te sporen en gewoontepatronen te doorbreken. Een versie van jezelf te worden die klopt met wie jij bent.
Ik sta naast je in dit proces. Gaandeweg voel je je beter en ga je gezonder met jezelf om.
Ik begrijp als geen ander dat je eerst wilt weten wie ik ben en of je vertrouwen in me hebt. In een eerste gesprek ontmoet ik je graag, bespreken we je situatie en maken we een begin met wat er op dat moment nodig is. Daarna beslis jij of je verder wilt!
Hoe raak je burn-out?
Een burn-out is de uitkomst van langdurige periode van overbelasting! Een hevige waarschuwing van je lichaam en je geest, omdat het schreeuwt om rust, aandacht, herstel en evenwicht.
Burn-out raak je door een teveel aan alles wat niet goed en gezond voor je is (te veel stress, zorgen, piekeren, veel verantwoordelijkheden, een baan waarin je niet uit de verf komt, geen grenzen stellen, hoge verwachtingen, het gevoel dat jouw input er niet meer toe doet) en een gebrek aan wat wel goed en gezond voor je is (rust, herstellen na inspanning, zorgen voor jezelf, ook binnen de relaties om je heen, weten wat je nodig hebt en daar aandacht aan geven, het gevoel dat jij ertoe doet). Bijna nooit is alleen het werk een oorzaak van burn-out raken. Meestal spelen persoonlijke eigenschappen mee.
Mensen die burn-out zijn geraakt zijn vaak enorme doorzetters met hoge verwachtingen van zichzelf (en anderen). Ze zijn geneigd om zich snel (te) verantwoordelijk te voelen, vullen de gaten op waar anderen ze laten vallen, zijn vaak erg invoelend en graag ‘in control’. Waarschijnlijk is dit gedrag ergens in je leven sterk gewaardeerd en aangemoedigd. Daardoor was je die gedreven werknemer, die leukste ouder, die zorgzame partner die alles regelde, die altijd bereidwillige vriend(in), de ideale zoon of dochter.
Naast deze kwaliteiten is een tekort aan gedrag dat is gericht op zelfzorg, emoties uiten, grenzen stellen, mogen falen, kwetsbaar zijn, jezelf een ‘plek’ geven in relaties om je heen, genoegen nemen met imperfecties. Mogelijk is dit weinig ontwikkeld in je leven, omdat het in je vroegere levensjaren werd afgewezen, niet toegestaan. Het niet-toegestane gedrag heb je vermeden, behoeften genegeerd. Een burn-out vraagt eigenlijk om juist dit te gaan ontwikkelen, zodat je een ‘heel mens’ wordt en er meer evenwicht in jezelf ontstaat.
Niet te onderschatten is dat we daarnaast te maken hebben met een snelle wereld, een maatschappij die eisen aan ons stelt hoe we ons behoren te gedragen, waar we aan moeten voldoen en wat we moeten presteren. Het is een uitdaging om hierin staande te blijven. In combinatie met je eigenschappen zoals hierboven beschreven wordt het risico op opbranden vergroot.
Overspannen, burn-out? Wat is het verschil?
“Ik voel me al zo’n tijd niet meer fit en mijn leuke zelf. De één zegt dat ik met ziek moet melden, een ander raadt me mindfulness aan en weer iemand anders zegt dat ik juist moet gaan sporten… ik heb al van alles geprobeerd en weet niet meer goed wat helpt”.
“Ik ben op. Ik overzie het allemaal niet meer… snap niet wat er met me gebeurt. Ik heb me ziekgemeld, maar het lukt me niet om te ontspannen en uit te rusten. Het lijkt alleen maar erger te worden. Misschien heb ik een burn-out, maar zo’n type ben ik helemaal niet”.
Ben ik gewoon overbelast en moe, overspannen of burn-out of? Deze termen worden vaak door elkaar heen gehaald. Er zit zeker overlap in het type klachten, maar er is ook een duidelijk verschil in oorzaak, ernst en hersteltijd.
Overspannen
Overspannenheid is een situatie waarin in een korte periode van een aantal maanden stressvolle situaties zich hebben opgestapeld. Je overziet je situatie niet meer, je bent steeds te gespannen, alert en moe en het lukt niet meer om probleemsituaties te hanteren. Prikkels komen harder binnen. Alles is teveel. Een herstelperiode van 4 tot 12 weken is vaak voldoende.
Burn-out
Bij een burn-out ben je stelselmatig en jarenlang over je grenzen gegaan en ben je zelfs door je reserves heen. Je bent lichamelijk en geestelijk uitgeput en je energiehuishouding is totaal ontregeld. Je hebt serieuze uitvalsverschijnselen en je bent niet meer in staat normale huishoudelijke taken uit te voeren. Je kunt prikkels als geluiden en tv kijken niet verdragen, je weet niet meer hoe te ontspannen en slapen lukt niet meer. De hersteltijd duurt langer, soms langer dan een jaar.
Wat kan coaching voor je doen?
Je eerste reactie is misschien verzet. Verzet tegen het gevoel van uitgeput zijn. Dat al je zekerheden op zijn grondvesten staan te schudden. Dat je jezelf niet meer herkent, je vervreemd van je omgeving voelt. Je vindt dat je niet mag falen…..of kwetsbaar zijn.
De moeilijkste opgave is misschien wel te aanvaarden dat je een burn-out hébt. Stoppen met vechten en stilstaan is de eerste stap (ook door alles te schrappen wat inspanning kost: prikkels, taken, emotionele belasting, keuzes maken) en eerst heel goed voor jezelf te gaan zorgen. Dit stilstaan moet je zien als noodzakelijke eerste hulp, om de stress in je lichaam tot rust te brengen.
Stilstaan is de beste manier om vooruit te komen
In gesprekken staan we stil bij wat maakt dat je bent vastgelopen. We werken aan het zichtbaar maken van je gewoontes en gedragspatronen. Wie ben je, waar wil je vanaf? Wat wil je ontwikkelen of versterken? Door hier op ‘in te zoomen’ ontstaat zelfinzicht en bewustzijn.
Stap voor stap verder
Stap voor stap werken we aan het herstel en het hervinden van je identiteit. We werken aan het doorbreken van je gewoontes en onderliggende patronen die hebben bijgedragen aan je burn-out en aan het (her)ontdekken van je behoeften, drijfveren en kwaliteiten. Daarnaast help ik je om je sterke kanten gezond in te zetten en weer grip te krijgen op jezelf, je (gezins)relaties, je werk en de keuzes die je daarbinnen maakt. In de gesprekken ben ik persoonlijk, open en eerlijk. Gewoon van mens tot mens.
Systemische blik
Niemand is alleen. Je maakt deel uit van je gezin, je familie, je relatie, een organisatie, een samenleving. Binnen deze situaties neem je je eigenschappen en gewoontepatronen mee. In de begeleiding besteed ik hier aandacht aan, omdat ik geloof dat de sleutel tot herstel en verandering te vinden is in jezelf én binnen je relaties met belangrijke anderen. Dat betekent dat ik ook help een antwoord te vinden op de vraag hoe je een burn-out binnen je relatie/gezin opvangt.
Dit geldt ook voor je werk. Als het aan de orde is, pluizen we uit waar je in je werk bent vastgelopen en wat je nodig hebt om in je werk met plezier en zinvol bezig te zijn. Uit ervaring weet ik dat iedere vorm van druk op werkgebied het herstel tegenwerkt. In je herstelproces kan ik je op dit vlak begeleiden en waar nodig samenwerken met een bedrijfsarts.
Maatwerk en anders dan anders
Vaak is burn-outbegeleiding individueel gericht. Er is soms alleen aandacht voor lichamelijk herstel of juist alleen voor psychisch herstel. Of begeleiding is verpakt in een kortdurend programma waarin snel herstel wordt beloofd.
Ik kies voor maatwerk, omdat ieder mens anders is, ieder mens een ander tempo volgt, iedere situatie anders is en ieder mens andere behoeften heeft. Burn-out zijn is voor iedereen anders, maar de fasen die er in het herstelproces zitten gaat iedereen door.
Ik sluit aan bij wat per persoon nodig is. Mijn begeleiding is anders dan anders omdat ik werk vanuit én ervaringsdeskundigheid én vanuit mijn expertise als psychosociaal therapeut én vanuit mijn gedrevenheid om mensen met een burn-out te helpen verder te komen. Anders daarnaast is dat de begeleiding zich op jou individueel richt én op de omgeving waarin je leeft. Een én-én-benadering dus.
Nazorg
Langzaamaan herstel je van je burn-out en stukje bij beetje komt je ‘eigen ik’ weer terug. Het is zoeken naar een nieuw evenwicht. Je weet een ding zeker en dat is dat je nooit meer een burn-out wil meemaken. Je hebt veel geleerd over jezelf en dat wil je blijven vasthouden. In dat geval kan het fijn zijn om af en toe ondersteunende psychosociale hulp te krijgen, als een soort APK voor je auto, maar dan voor jezelf.
Reacties
“Tijdens mijn burn-out kwam ik bij Leonoor. Ik voelde me snel op mijn gemak en was meteen een fijne, open sfeer. Doordat zij ervaringsdeskundig is, voelde ik mij begrepen. Dit gaf me ook vertrouwen dat er weer licht aan het einde van de tunnel zou komen. Leonoor heeft doortastende vragen gesteld en me geconfronteerd. Ik leerde mijn patronen herkennen en hoe ik deze kon veranderen ten goede van mezelf. Mijn partner is ook een aantal keren mee geweest naar de sessies. Dit heeft geholpen in hoe we dicht bij elkaar konden blijven in de moeilijke situatie waarin wij ons bevonden.
C.G., vrouw, 28 jaar, individuele coaching en relatiegesprekken
“Leonoor luistert heel goed. En ze weet vervolgens feilloos die vragen te stellen, die mij aan het denken zetten. Vragen die mij veel hebben geleerd over mijn valkuilen. En omdat ik nogal praktisch ben ingesteld, vond ik het vervolgens heel fijn om samen te bespreken welke ‘regels’ ik kan gebruiken om niet in mijn oude gewoontes te vervallen…”
Ingrid, 58 jaar, individuele coaching, Amersfoort
“I’m very low skilled in communicating emotions, specifically share/show my weakness and struggles with others, even my loved ones. Because of that, I have been busy with keeping the “perfect picture” of me in other people’s mind. Eventually, I’m stressed and exhausted from it, but still mentally addictive to it and hard to walk out of this. Leonoor is a really sensitive guide. After 3 meetings, she already helped me find the original source of the stress/struggle, helped me visualize it and holding my hand to walk out of the “mud”.
To the people who are also seeking for help like me: The process may be not comfortable, even painful at the beginning. But if you trust yourself and trust Leonoor, be open about yourself and follow her suggestions, you will see the brightness and be so proud of yourself”.
C.W., Vrouw, 30 jaar, individuele therapie, Amersfoort
Omdat het samen kan…
Kennismaking/intake?
Wil je een afspraak voor een kennismaking/intake? Neem gerust contact met me op voor een afspraak. Pas in of na een eerste gesprek besluiten we of we met elkaar ‘in zee’ gaan.
Telefonisch overleg?
Liever eerst telefonisch overleg? Dat kan! Ik neem de tijd om naar je verhaal te luisteren. Ik kan je dan ook vertellen of ik wat voor je kan betekenen.